Túra programok
Dátum: 2008-03-19 21:03:48


Aggteleki hétvége 2008Időpont 2008.04.04 Péntek - 2008.04.06 Vasárnap

Szervező: Papp ZsuzsaÁprilis 4-én, pénteken indulunk a tőlünk (Pakodtól) 465 km-re lévő Aggtelekre.

Délután 1 órára kaptunk időpontot a Rákóczi-barlang látogatására, mely barlang Bódvarákó mellett az Esztarmos-hegy területén található.

Az Aggteleki Nemzeti Park talán legszebb barlangja. Rendkívül gazdag formakincse, kristály és cseppkő képződményei, tiszta karsztvíz tava egyedülálló. A mesterséges bányatárón át megközelíthető barlangot vaslétrákon járhatják be a látogatók.A szombati nap az úgynevezett Hosszútúráé lesz a Baradla barlangban. Indulás 9.30-kor.

E túra időtartama kb. 5 óra, melynek során végighaladunk a barlangrendszer 6,7 km-es főágán, Aggtelektől Jósvafőig. A túraútvonal magában foglalja az aggteleki rövidtúra egy részét, egy 3,8 km-es kivilágítatlan barlangszakaszt, valamint a vörös-tói középtúra útvonalát. (Zenehallgatás a Hangversenyteremben és az Óriások-termében is!) A túrázók részére akkumulátoros lámpákat biztosítanak. A barlang hőmérséklete +10 Celsius fok ennek megfelelő túraöltözék és túrabakancs ajánlott!6-án, vasárnap reggel útra kelnénk, és hazafelé útba ejtenénk Szilvásváradnál a Szalajka-völgyi kisvasutat, valamint tennénk egy egy 3 órás, 7 km-res túrát a a Bükk-fennsíkon az Olasz-kapui tanösvényen.Az Olasz-kapui Tanösvény (Olasz kapu - Fekete-sár-rét - Tar-kő - Őserdő - Káposztáskert-lápa - Olasz-kapu) geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karsztmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével (amelyet 1942-ben nyilvánították védetté), a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.Néhány a túrához kapcsolódó link:

A hír tulajdonosa: Bugyborék Vízitúra és Szabadidõsport Egyesület
www.bugyborek.hu

A hír webcíme:
www.bugyborek.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=14