Folyók nehézségi fokozata
Dátum: 2008-09-04 13:14:31
A víziturázás egy nagyon fontos momentuma, hogy ismerjük a kiszemelt folyó nehézségi szintjét. A vizek ilyen irányú megítélése a hatvanas és hetvenes években elég szubjektív dolog volt. Sok félreértés, és súlyosabb esetekben szerencsétlenség is származott abból, hogy egyes országok másképp értékelték a folyókon uralkodó állapotokat. A szabályozás 1981-ben a Nemzetközi Vízitúra Szövetség által kelt életre, melyet a világon mindenütt akceptáltak, és be is vezettek.


A felszíni vizek osztályozásának 9 kategóriája van, melyeket a következő felsorolás mutat:


Szelíd víz (Zahmwasser - ZW):

    - ZW-A : Tó, vagy nagyon lassú folyású víz. Sebessége nem haladja meg a 4 km/h-t.
    - ZW-B : Gyorsabb folyás, a vízsebesség 4-7 km/h közt mozog.
    - ZW-C : Zúgóknál, szűkületeknél felgyorsuló víz, kisebb hullámzás. A vízsebesség 7 km/h felett.


Vadvíz (Wildwasser - WW):

    - WW-I : Könnyű vízfolyás, a sebessége 10km/h felett. Belátható meder, kiszámítható hullámzás jellemzi.
    - WW-II : Közepesen nehéz vízfolyás. Nagyobb hullámok, egyszerűbb akadályok, nem minden esetben belátható meder.
    - WW-III : Nehéz vízfolyás. Zúgók, sztochasztikus hullámzás, vízből kiálló sziklák, vízhengerek, beláthatatlan meder. 
    - WW-IV : Nagyon nehéz vízfolyás. Folyamatos, kombinált akadályok, nagy, kiszámíthatatlan hullámzás, alámosások, vízhengerek. Esése meglehetősen nagy.
    - WW-V : Rendkívül nehéz vízfolyás. Nehéz, kombinált akadályok, több alternatív útvonal, melyek között balesetveszélyesek is vannak, nagy hengerek, zuhatagok, szifonok, nagy víznyomás. 
    - WW-VI : Életveszélyes vízfolyás, gyakorlatilag járhatatlan.


Vadvíz a keményebb változatból


Újabb példa vadvízre... Kezdőknek nem ajánlott


Egyéb tudnivalók:
    - Előfordulnak olyan esetek, mikor nem lehet egyértelműen használni a fenti 9 kategóriát. Ilyen esetkben az osztály neve után fűzött + és - jelekkel érzékeltetik az eltérést.
    - A nehézségi fok megállapításánál a növényzet, az ideiglenes akadályok (pl.: bedőlt fák), és az ember által épített létesítmények (Pl.: gátak, zsilipek) nem játszanak szerepet.
    - A felszíni vizek besorolása erősen vízállásfüggő. A besorolást a folyók statikus (Pl.: esés, meder forma), és dinamikus (Pl.: vízmennyiség, sebesség) tényezői alapján állapítják meg, ezért nagy esőzések, vagy hóolvadás után egyes folyók magasabb osztályba sorolhatók. A helyzet ugyanaz visszafelé is, tehát aszályos időkben, alacsony vízállás esetén a folyót visszaminősítik. Az igazán jó folyóleírásokban a nehézségi fokot vízállással kötik össze. 
    - A végén a legfontosabb: a fent említett könnyű vízfolyás, kiszámítható hullámzás,stb... nem azt jelenti, hogy a folyószakaszok alapvető vadvízi jártasság nélkül is teljesíthetők. Ezt mindenképp vegyük komolyan, és minden túra tervezésénél tartsuk szem előtt.


A hír tulajdonosa: Bugyborék Vízitúra és Szabadidõsport Egyesület
www.bugyborek.hu

A hír webcíme:
www.bugyborek.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=28