Vízitúrák élettani hatásai
Dátum: 2008-09-05 10:51:43


Forrás: Dr Egri Kiss Tibor

A vizitúrázásnak sajátos pozitív és negatív hatásai vannak az emberi szervezetre. Speciális felszerélst, megfelelő fizikai erőt, állóképességet, valamint felelős gondolkodást, és felkészültésget igényel. A hajózási szabályzat (HSZ) előírja az úszni tudást, és a legalább 14 éves kort a hajóvezetéshez. Ha ezeken felül betartjuk hogy betegen, zavart tudattal, alkohol, gyógyszer, vagy kábítószer hatása alatt nem szállunk vízre, a vizitúrázás egészséges, és szórakoztató időtöltéssé válhat.

A rendszeres vizitúrázás a következő előnyöket biztosítja:
    - jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre
    - jótékonyan hat a légzésre, és a gondolkodásra
    - javítja a kondíciót, növeli az izmok erejét
    - javítja a reflexeket
    - megelőzi az érelmeszesedését
    - javítja a bőr anyagcseréjét, elősegíti a lebarnulást
    - javítja az étvágyat mégis csökkenti az elhízást, a vér zsír-, és koleszterin tartalmát
    - javítja a reflexeket
    - elősegíti a szervezet regerenálódását
    - fokozza a szexuális aktivitást
    - elősegíti a testi-lelki jólétet, fokozza az önbecsülést


Meg kell említenünk hogy nem csupán pozití a hatások létetznek, amelyek egy vizitúrázót érnek. A felkészületlenség, rossz felszerelés, és meggondolatlanság miatt sok negatív tényező van, melyek könnyen változtathatják a kellemesnek induló csónaktúrát rémálommá. Ezek egy része megfelelő odafigyeléssel azonban elkerülhető!


A vizitúrázás veszélyei, tanácsok:

Napsütés : 
Az erős napsugárzás emberre gyakorolt hatása a vízen még jobban kiütközik, ugyanis a vízfelszín a sugarak 30%-át visszaveri. A túrázó tehát minden oldalról ki van téve a manapság erős UV-B sugárzásnak, amely képes rövid idő alatt megégetni a bőrt, a szemet, az ajkakat, és a koponyát. Az agy emiatti megduzzadása okozza a fejfájást, a szédülést, a hányingert, hányást, a szemkáprázást. Ezt hívjuk napszúrásnak. Ha a fentiekhez magas láz, vörös fej, eszméletvesztés társul, akkor az a hőguta. Az erős sugárzás hatására a bőr kivörösödik, megduzzad, esetleg felhólyagosodik. Gyakorlatilag 3-4 napi folyamatos napozás hatására a bőr rugalmatlanná, sérülékennyé válik, csökken a folyadék-, zsírtartalma az ellenállása, valamint gyógyulási hajlama. A sebek alig gyógyulnak. A tartós erős napsütés a bőrrák kialakulását is elősegítheti.
A fent említett tünetek elkerülése nem túl bonyolult, viseljünk laza ruházatot, sapkát, esetleg szalmakalapot.Erős napsütés esetén viseljünk sapkát, vagy ami épp akad...

Víz :  
    -
A bőr a nedvességtől felpuhul, megduzzad, ez gombák és baktériumok szaporodásának kedvez, sőt a szervezetbe jutását is elősegíti. Hidegebb időben a meghűléses betegségek keletkezését is okozhatja. A vízitúrán a nedvesedés elleni védekezés nem egyszerű feladat. Különösen fontos a kezek, az ülep és a lábak szárazon tartása. A kezek szárazon tartása az egyik legnehezebb feladat. Az evezőn elhelyezett csöpögésgátlóval, jó evezéstechnikával valamint gyakori pihenő, esetleg pihenőnap beiktatásával, valamint folyamatos szárazra törléssel megvédhetjük kezeinket.
    - Ha lehet ne ruhában fürödjünk, ha mégis így teszünk, utána vegyünk fel száraz öltözéket.
    - A csónak ülése legyen száraz, pl. farácsot vagy polifoamot használjunk, ha törölközőre ülünk, azt gyakran cseréljük. A szivacs benedvesedik, így az nem alkalmas.
    - A lábak védelmét legjobban a gumicsizma szolgálja, mert védi a nedvességtől, a lehűléstől és a sérülésektől. A csizma legyen megfelelő méretű és száraz. Lehetőleg csak egy személy használja, ha mégis kölcsönözzük, akkor fertőtlenítsük ki formalinos vatta 2 napos benne tartásával, majd 2 napos szellőztetéssel. A csizmát túra közben gyakran vegyük le és szellőztessük. Az a legjobb, ha csak a ki és a beszálláskor viseljük.
    - A hideg vízbe ugrás felhevült testtel egyenlő a szaunázással, ezt csak az egészséges emberek viselik el, de még azoknak sem tesz jót. Az arra hajlamos emberek szíve megállhat a hirtelen hideg hatására, az újraélesztés ilyenkor ritkán eredményes. A megelőzés: fokozatosan másszunk be a vízbe.
    - A vízbefullás tapasztalt vízitúrázóknál ritkán fordul elő. A megelőzése egyszerű: testhez rögzített gallérral ellátott mentőmellény viselése, főleg vadvizeken.
    - A folyóvíz lenyelése fürdéskor még a felnőtteknél is előfordul, a gyerekeknél pedig kifejezetten gyakori. A szennyezett víz bélfertőzést okoz, láz, rossz közérzet, fejfájás, hányás és hasmenés a tünete. Ritkán húgyúti fertőzést, sőt még tüdőgyulladást is okoz. 
    - A szennyezett vízben fürdés bőr-, és szembetegségek forrása lehet. Megelőzés a szennyezett, fertőzött vizek elkerülése. Néhány szennyezett víz: a Szamos, Sajó, Kraszna, Zagyva, valamennyi folyónk nagyváros alatti szakasza.Ne ugorjunk ismeretlen vízbe...

Egyéb veszélyek:
    - Ha lehet csak szandálban, vagy erre alkalmas cipőben menjünk vízbe, az éles kövek, konzervdobozok felsérthetik a lábunkat!
    - Ismeretlen vízbe való ugrálás nagyon súlyos sérüléseket eredményezhet. A sekély víz, kövek, tuskók és egyéb akadályok komoly fej-, gerincsérülést, rosszabb esetben halált is okozhatnak!
    - Egyedül ne menjük vízitúrázni, a cukorbajosok, az epilepsziásak és az ájulásra hajlamosak, a szívbetegek feltétlenül vegyék ezt figyelembe, ha gyógyszeres kezelés alatt állnak, hozzák a gyógyszerüket magukkal a túrára, a túravezetőt pedig tájékoztassák.
    - A rovarok közül nappal a bögölyök, alkonyatkor a szúnyogok csípése parton és a közelében gyakori, kullancs is előfordul főleg a legelőkön. Megelőzés réteges ruha viselésével célszerű, de a rovarriasztó szerek is használhatók.
    - Gyakran keletkeznek sérülések a súlyosabb hajók mozgatásánál. Pl.: trailerről elemeléskor, vízretétel közben. Igyekezzünk megfelelő fizikummal bíró embert találni ezekre a feladatokra, ha pedig megsérülünk közben, azt szakszerűen lássuk el.
    - Alkoholos befolyásoltság alatt ne szálljunk vízre, mert a reakcióidő, és a kellő stabilitás hiánya komoly problémákat okozhat.Alkoholos befolyás alatt ne szálljunk vízre...

A fentieken kívül tartsuk szem előtt a következőket:
   - A vízitúrákat úgy szervezzük, hogy lehetőleg ne kerüljünk abszolút váratlan szituációba, legyünk mindig tisztában, és legfőképp legyünk mindig felkészülve az esetlegesen előforduló helyzetek hatékony megoldására. Hatékonyan kezelhetők a borulások, fennakadások ha túrázókat indulás előtt tájékoztatjuk a teendőkről ilyen helyzetekben.
    - Kevesen tudják, de a magunkal vitt palackos ivóvíz is megromolhat. Amíg a gyalogos 0.5-1,5 l vizet visz, addig a vízitúrázó a hajóba akár 10-20 l. vizet is el be tud tárazni. Bizony melegben a víz pár óra alatt megromolhat, bélfertőzést okoz. Megelőzés: jól kifertőtlenített vizes edényeket használjunk. Hűvösben tároljuk, csak megbízható tiszta vizet vételezzünk, lehetőleg naponta, ha erre nincs lehetőség ( pl. tengeren ), akkor vízfertőtlenítő szer használjunk elegendő mennyiségben. Ha nincs más lehetőségünk, a forralás is megoldást jelenthet. Minden újratöltésnél öntsük ki a maradék vizet, öblítsük ki az edényt. Az üres víztartályokat szárazon, tiszta helyen nyitva tároljuk.
    - A sérültek szállítása nagyobb hajókban, pl. kenuban, csónakban könnyű. Annál nehezebb a hajóból kivenni. Ájulásra hajlamos koponya sérültet egyszemélyes hajóba lehetőleg ne tegyünk, a sérültre adjunk mentőmellényt
    - Legalább egy sebkötöző csomag mindig legyen nálunk! Mivel a HSZ. a hajó kötelező felszerelése között fejenként 1 darabot ír elő. Jó ha mindez egy vízhatlan dobozban van. A gyárilag fóliába csomagolt gyógyszerek jobban bírják a szállítást!
    - Az elsősegélycsomag, és tartalma: Mérete a létszámtól, a túra időtartalmától, veszélyességétől és a civilizációtól való távolságtól függ. Az itt felsoroltak egy átlagos túrára valók. Tartalma:
          - Láz és fájdalomcsillapítók: Algopyrin, Kalmopyrin, Rubophen, Antineuralgica stb. A szokásos adag felnőttnek 3 x 1-2.
          - Görcsoldók: Ridol, No-Spa, Papaverin
          - Hányinger csillapítók: Daedalon, Torecan, B6 vitamin.
          - Hasmenésre, mérgezésre: Carbó activatus por, széntabletta.
          - Allergiára: Calcium pezsgőtabletta, Fenistil gél és tabletta.
          - Égésre: Phenylbutason kenőcs, Oxicort sprae. 
          - Sebellátásra: Betandine oldat és kenőcs vagy Jód-ampulla. Steril gézlap, Rugalmas pólya, háromszögű kendő, öntapadós kötszer, sebtapasz, vatta.
          - Kiegészítő anyagok: lázmérő hő- és ütésvédő tokban, olló, szálkacsipesz, biztosítótűk, síp, lámpa, jegyzetfüzet, toll, gumi-, vagy fólia- kesztyű, fólia zacskók, szúnyog- és rovarriasztó-, fényvédő krém, vagy spray.

Amennyiben tudatában vagyunk a fent említett veszélyforrásoknak, valamint megtettünk minden szükséges óvintézkedést ezek elkerülésére, amellett hogy jó szórakozás, a vízitúrázás egészségünk megőrzésének egyik fontos kelléke lehet!
A hír tulajdonosa: Bugyborék Vízitúra és Szabadidõsport Egyesület
www.bugyborek.hu

A hír webcíme:
www.bugyborek.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=29