Aggtelek 2009
Dátum: 2009-03-10 08:02:38
Aggteleki túratervezet
2009. március 27-29.
  

Szerző: P. Zsuzsi

Indulás: 2009. március 27-én, pénteken.
Szállás: Garan Vendégház, Jósvafő, Petőfi u. 41.
Ár.: 1500 Ft/éj ágyneművel, 1300 Ft/éj hálózsákkal. Üdülési csekket elfogadnak.  


Szombat, 28-a:10.00 óra: Kossuth-barlang 

Tudnivalók a barlangról: A Kossuth – barlang, a Jósvafő község határában található Nagy-Tohonya-forrás barlangja. Főként az igen erőteljes eróziós formakincsek jellemzik a barlangot, szálkőoszlopok, tarajok mellett vezet a túra útvonala egészen a Nagy-tóig, ahol függesztett drótkötélhídon jutnak keresztül a látogatók.
A túra a Reménytelen-szifon taváig vezet, időtartama mintegy 5 óra.
A túrák a jósvafői barlangpénztár elől indulnak és oda is érkeznek vissza. A pénztártól a Kossuth-barlang bejáratáig tartó felszíni séta ideje kb. 1 óra. A barlangban töltendő idő kb. 3 óra, majd ismét kb. 1 órás felszíni séta a jósvafői barlangpénztárig. A barlang végigjárása nehéz túrának számít, ezért jó kondíció és mászókészség szükséges hozzá!A nagyközönség számára nyitott barlangok közül az egyik legizgalmasabb túrán vehetnek részt a látogatók.

Az aktív víznyelő barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelező! 

A túrázóknak akkumulátoros lámpákat és sisakokat biztosítanak. 

A túra díja 7000 Ft, kedvezményesen 3500 Ft.  

Vasárnap, 29-e:9.00 vagy 10.00 óra: Béke-barlang 
Tudnivalók a túráról:A Béke - barlang bejárata a Gömör-Tornai karszton, az aggteleki Szomor-hegy északi lábánál, 338 tszf.-i magasságban nyílik, egy 1954-ben hajtott mesterséges táróval. A kijárat 271 m tszf-i magasságban található a jósvafői Kőhorog-oldalában.
A barlang és a környező területek fokozott védelem alatt állnak.
Az aggteleki Nagy-völgy víznyelőjétől a jósvafői Komlós-forrásig húzódó Béke-barlang három bejárattal nyílik a felszínre. A víznyomjelzéssel már korábban kimutatott, a Baradla-barlangtól mintegy 600 m-re található, független rendszer feltárására 1952-ben került sor.Az elágazó, aktív patakos barlang sokáig hazánk második leghosszabb barlangja volt, de 6400 méterével mára a harmadik helyre szorult. A meanderező, színlőkkel tagolt, 4-5 m széles és 4-10 m magas főágat helyenként a víz teljes szélességben kitölti. A patak vizét több mint 430 mésztufagát duzzasztja vissza – ezzel mintegy 120 tavat kialakítva. A főágat 16 szifon osztja meg, melyek közül néhány árvizek idején rövidebb időre feltöltődhet. A járatokat változatos színű cseppkőképződmények, méretes cseppkőzászlók és drapériák, valamint egymásba fonódó, lépcsőzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak díszítik. A falakat változatos nagyságú kagylós oldásformák tagolják, a patak medréből gomba alakú kövek emelkednek ki. A barlang legnagyobb terme az Óriás-terem: hossza 60 m, legszélesebb pontján 20 m, legnagyobb magassága pedig 18 m. A barlang legnagyobb oldalága a Felfedező-ág, amely denevér védelmi okokból nem látogatható.

A túra során, kb. egy kilométer hosszú járatszakasz kerül bemutatásra amely a következő helyeket érinti: Bejárati-táró, Nagy- tufagát, Narancs-zuhatag, Vörös-terem, Amfora, Óriások és törpék kapuja, Kőgombás kapu, Fürdős-terem, Malomkövek, Öt-tufa, Anyósnyelv, Sündisznó, Nagy-terem, Kötélhágcsós-szifon, majd ugyan ezen az útvonalon kifelé.A Béke-barlang levegőjének gyógyhatását hamar felismerték, s az országban elsőként 1965-ben gyógybarlanggá nyilvánították. A légúti megbetegedésben szenvedők gyógykezelését kezdetben a főág aggteleki szakaszában végezték. Ma már ez a tevékenység a Jósvafő feletti hegyoldalba (Kőhorog) létesített táróból megközelíthető, erre a célra lezárt szakaszon végzik.

E túra során a látogatók egy kb. két órás felszíni sétát tesznek az Aggtelek és Jósvafő között található mesterséges bejáratig. A barlangban a túra időtartama 3 óra, hossza 2 km. A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkőzászlók és drapériák, valamint lépcsőzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak között vezet a Kötélhágcsós-szifonig, érintve a Narancszuhatagot és a Vörös-termet. 

A barlang – a bejárati szakasz kivételével - nincs kiépítve, ill. kivilágítva. A túrához minden résztvevőnek akkumulátoros lámpát biztosíanak. A Béke-barlang ún. "vizes barlang". A túra során fel kell készülni arra, hogy az utat jórészét derékig érő vízben kell megtenni. Megfelelő öltözék és váltóruha a kihűlés, megfázás elkerülése érdekében ajánlott! A túra jó állóképességet igényel, de egy szelet csokoládéval könnyen pótolhatjuk elvesztett energiáinkat. A túrán résztvevők maximális létszáma a barlang védelme érdekében 10 fő.

Az aktív patakos barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha használata kötelező!

Ár: 7000Ft, kedvezményesen 4200 Ft.  

Mindkét túra időtartama 5-5 óra. Váltó ruháról, illetve cipőről/gumicsizmáról mindkét nap gondoskodni kell!
Barlangász anorákot a helyszínen lehet kölcsönözni. Ez nem teljesen vízálló, de védi a ruházatot. 1000 Ft/nap.
A belépőjegyeknél kalkulálhattok a kedvezményes árral, ezzel kapcsolatban az érintettekkel még beszélek.
Az összköltség tehát: szállás + belépők: 10.000 Ft.
Ehhez természetesen a kaja, és az utazás költségei még pluszba jönnek. Elvileg két autóval megyünk: egy Bp-ről, egy meg Zalából.
Az elemózsiával úgy készüljetek, hogy a túrákra tudjon mindenki hozni magával egy kis energiapótlót (csokiiii!!!).
A pénteki nap fakultatív, odafele be lehet iktatni egy kis kirándulást – én mindenképpen szeretnék valamit. Ha valamit kifelejtettem volna, keressetek, vagy látogassátok meg az Aggteleki Nemzeti Park honlapját: www.anp.hu
A hír tulajdonosa: Bugyborék Vízitúra és Szabadidõsport Egyesület
www.bugyborek.hu

A hír webcíme:
www.bugyborek.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=30