Kettös-Körös
Dátum: 2012-04-23 16:38:13
Eredete:
A Fehér-Körös és a Fekete-Körös szanazugi összefolyásából keletkezik, teljes hossza: 37,3 km. Amint a két folyó egymásba ömlik, utána mintegy tíz kilométeres szakaszon nyílegyenesen halad a Kettős-Körös egészen Békés városáig. Ez a vízszakasz a Békésnél levő duzzasztó miatt aránylag lassú lefolyású, mélysége a duzzasztástól függően változik. Klasszikus értelemben nem vehető önálló folyónak, hiszen saját forrással nem rendelkezik, csak mellékfolyóiból táplálkozik. Teljes hosszában Magyarország területén folyik, azonban vízgyűjtőjének egy kis része a belé torkolló csatorna-rendszerek révén Romániába is átnyúlik.


A Kettős-Körös eredete - A Fekete-, és Fehér-Körösök összefolyása


Vízgyüjtő területe:
A Kettős-Körös vízgyűjtője alapvetően három rész vízgyűjtőterületéből tevődik össze. A két legjelentősebb részvízgyűjtő a két határt metsző folyó - a Fehér- és Fekete-Körös - vízgyűjtőjét jelenti, míg e két folyó összefolyását követően a Kettős-Körösnek is van saját vízgyűjtőterülete. A vízgyűjtőterületek legjellemzőbb adatai az alábbiak:


Folyó Magyarország (km2) Románia (km2) Összes (km2)
Fekete-Körös 151 4494 4645
Fehér-Körös 298 3977 4275
Kettős-Körös 1295 171 1466
Kettős-Körös össz. 1744 8642 10386


Esése: 0,05 cm/m


Mellékfolyói:
Jobb oldal:
   - Büngösdi-fcsatorna
   - Vargahosszai-főcsatorna
   - Gyepes-főcsatorna alsó
   - Gyepes-főcsatorna felső
   - Korhány-csatorna
   - Hosszúfok-Határér-Kölesér főcsatorna

Bal oldal:
   - Élővíz-csatorna
   - Gerlai-holtág
   - Mezőberényi-főcsatorna
   - Kígyósi-főcsatorna


Sebessége: kb. 2,1 km/h


Meder: A meder átlagos szélessége: 40-100 méter
A víz átlagos mélysége: 1,5 - 8 méter


Vízminősége: A víz minősége kiváló, horgászatra, strandolásra alkalmas.


Nehézségi fokozat: ZW-A


A Kettős-Körös egy részlete


Folyókilóméter szerinti ismertető :
- 37,27 fkm - A Fehér- és Fekete-Körös találkozása után a Kettős-Körös a 150 évvel ezelőtti szabályozás eredményeként egyenesen halad tovább ÉNy-i irányban. A meder széles, mélysége a Békési duzzasztás függvénye. A duzzasztás révén létrejövő széles vízfelület szinte teljesen kitölti a hullámteret. A megnövekedett víztestet apróbb növényi szigetek, nádfalak, sulyom és hínármezők tarkítják, otthont nyújtva megannyi vízi élőlénynek.
- 32,7 fkm - Dobozi közúti hidat. A híd bal oldali lábánál gátőrház és vendégfogadó vadászház található. Jobbra, 2 km-re kezdődik Doboz települése.
- 26,3 fkm - Békési duzzasztómű. A műtárgy felett keresztbe bójasor húzódik. A bójasoron belül közlekedni TILOS! A duzzasztómű baloldalán a nemrégiben újonnan átadott és igen jól felszerelt békési kishajókikötőnél, kényelmesen kiszállhatunk és könnyen átemelhetjük a „kisvízre” hajóinkat. Ugyanitt kajak-kenu, kerékpár és csónakkölcsönzésre is mód nyílik. /Információs pont/ A kikötőben lévő sólya pálya segítségével a nagyobb motoros csónakokat is át lehet könnyedén emelni. Ugyancsak a bal parton található, közvetlenül a gát túloldalán, a Békés-dánfoki üdülőtelep és ifjúsági tábor. Szállás lehetőség, kemping, homokos strand és vendéglátóhelyek várják a túrázókat. A duzzasztó alatt a baloldali árvízvédelmi töltés mentett, oldalsó előteréhez simulnak Békés város szélső házai.
- 23,4 fkm - Tarhos-Vésztő közúti híd
- 23,2 fkm - A jobbparton található a Békési téli hajómenedék. Vele szemben a 23,2-22,8 fkm között épült a régi kikötő, ami mára már nem igazán felismerhető. Hozzá tartozik a 2500 tonnás gabonatároló, amelynek rakodószerelvénye a víz fölött magasan benyúlik a meder közepéig.
- 21,7 fkm - Itt torkollik vissza a folyóba a Gyulánál kiágazó Élővíz-csatorna. Innen lefele a folyómeder kanyargóssá válik. (Krisztina-zug)
- 17,2 fkm - Jobb oldalon a töltésen kívül található a Bodzászugi -holtág, balról a Nagykunsági XIV. főcsatorna vízkivételi műve.
- 16,7 fkm - A jobb oldalon emlékoszlop áll, az 1980. július 28-án történt töltésszakadás helyét jelezve.
- 15,5 fkm - Hosszúfok felett a folyó balra kanyarodik, erősen közelíti a jobboldali töltést. Itt a meder baloldalán vízállástól függően homokpadokkal is találkozhatunk, ahol érdemes pihenőt tartani, fürdőzni. A használaton kívüli Hosszúfoki I. gőzös szivattyútelepen nyert elhelyezést a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum, érdemes megnézni (kulcs a gátőrnél).
- 12,4 fkm - Mezőberényi közúti, népies nevén Kereki híd. A baloldali hídfőnél emlékmű áll, amely tudatja, hogy Petőfi Sándor 1849. július 18-án ezen a ponton kelt át a Körösön, hogy Bem tábornok seregéhez csatlakozzon.
- 7,1 fkm - Köröstarcsai közúti híd, felette szabad strand, sátorozási lehetőség, büfé, ivóvíz vételi lehetőség, zuhanyzó, WC található az őrzött kishajó kikötőnél. /Információs pont/ Ugyanitt a gát túloldalán találjuk az ugyancsak nem régen átadott Tájházat, és Öko-Információs központot, melynek szolgáltatásai nagy segítségére vannak az idelátogató túrázóknak. A település közvetlenül elérhető, hiszen az teljesen a Körös partjára épült.
- 6,0 fkm – A jobb oldalon a Mérgesi árvízi szükségtározó vízvisszavezető műtárgya látható.
- 4,6 fkm - A baloldalon vízkivételi mű van, helyét a hullámtéri csatorna torkolata mutatja (Paprév-zug).
- 1,0 fkm - A Harcsási-holtág felső vége éri el a Köröst. Innen lefele a meder ÉNy felé kanyarodva torkollik a Hármas-Körösbe. Jobbról a Sebes-Körös betorkolása látható.


A Békési duzzasztómű


Élővilága:
A Körösök mai arcát a természet és az ember együttesen hozta létre. Jellegzetes növényei a nagy hínár, a sulyom, a tündérfátyol, a sárga nőszirom és a rókasás. A magas ártereken él a ligeti szőlő, a kutyabenge, a fagyal és a kányabangita. A hullámtér számos állatfajnak nyújt menedéket. Az emlősök közül a vidra szigorúan védett. A kis kócsag, a fekete gólya, az üstökös gém és a réti fülesbagoly kiemelt természetvédelmi érték.
Mivel lassú folyású, felszínét gazdagon borítják a különböző békalencse fajok, és szintén ennek köszönhető az evezőlábú rákok magas egyedszáma. Az ágascsápú rákok az egész Körös-medencében gyengén képviseltek, mind fajszám, mind egyedszám tekintetében. Kivételt képez a Kettős-Körös, a Fekete-Körös Fugyinál és a Berettyó Szeghalomnál.


Látnivalók:
- Gyula
   - Csigakert
   - Evangélikus templom
   - A Gyulai vár
   - Százéves cukrászda
   - Szentháromság kápolna
   - Petőfi téri díszkút
   - Belvárosi Nádi Boldogasszony kegytemplom
   - Gyulavári Kastély
   - Erkel Ferenc emlékház
   - Rádiómúzeum
   - Gyulai fürdő

- Békés
   - Békési Pálinka Megállóhely
   - Békési Galéria

- Mezőberény
   - Tót Templom
   - Orlai Petrics Soma Múzeális Gyűjtemény

- Békéscsaba
   - Városi Sportcsarnok
   - Beliczay Kúria
   - Diáktanya
   - Gabonamúzeum
   - Munkácsy Emlékház
   - Munkácsy Mihály múzeum
   - Szlovák nemzetiségi tájház
   - Jókai Színház
   - Széchenyi liget
   - Kossuth tér
   - Evangélikus nagytemplom
   - Árpád fürdő
   - Élővíz-csatorna


Forrás: www.khesz.hu, www.korkovizig.huA hír tulajdonosa: Bugyborék Vízitúra és Szabadidõsport Egyesület
www.bugyborek.hu

A hír webcíme:
www.bugyborek.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=48